Catch!

Dobó, nem dobójátékosok

2021. május 10. - tm.mike

Mindig izgalmas az ha egy olyan játékos áll fel a dombra, akinek semmi köze nincs az egészhez. Anthony Rizzo és Freddie Freeman múltkori csörtéje jó apropót adott arra, hogy elhozzam Nektek a legérdekesebb ilyen meccshelyzeteket mind a Yankees, mind pedig a Cubs életéből. Mivel utóbbi csapat történetében volt egy igazán meghatározó edző ilyen téren, így náluk kicsit hosszabbra sikeredett a lista. A Yankees-zel foglalkozó rész meghallgatható podcastünk 34. részében is.


New York Yankees


Wade Boggs - 1997 Augusztus 19.
Boggs talán az egyik legjobb hitter a liga történetében. 18 szezonos karrierje végén .328-as átlagot és 3010 találatot számlálhatott. Azonban azt kevesen tudják, hogy dobóstatisztikát is tudhat magáénak, sőt knuckleball-ban kifejezett jónak is számított. Az Angels-szel meccselt a Yankees és 12-4re égett a nyolcadikban, aztán a veszett fejsze nyelén is túl, Boggs jött dobni. A nyolcadik inninget kapott pont nélkül zárta, amit a már említett kncukle-lel zárta Todd Greene-en.

 


Nick Swisher - 2009 Április 13.
Chien-Ming Wang kezdte a meccset a Tampa ellen, aki már a második inningben feladott 8 pontot. Nem is töltött több időt a dombon. Jonathan Albaladejo, Edwar Ramirez és Phil Coke követte őket a sorban, azonban olyannyira nem váltották meg ők sem a világot, hogy további 8 pontott adtak fel a Rays ütőinek. Joe Girardi ekkor berágott és úgy döntött, hogy nem fárasztja tovább a bullpent. Látta, hogy ez már a hattyúdala aznap a csapatnak, így a dombra küldte a nyolcadikban Nick Swisher-t. Swisher azonban már bevált, hiszen pozíciójátékos léte ellenére is sokkal jobban teljesített, mint a korábbi nevek. Összehozott 1 sétát és feladott 1 szinglit, de még mielőtt véget ért volna az inning Gabe Kapler-t hazaküldte egy K-val. Nick a mérkőzés után úgy nyilatkozott, hogy "Jót szórakoztam rajta. Mármint... mikor lesz még alkalmam erre újra? Valószínűleg soha."


Dewayne Wise - 2012 Június 29.
Opener meccset tartottunk a White Sox ellen, ami azonban nem sült el túl jó. Adam Warren kezdett a dobódombon és a harmadik inning vége előtt már 6 feladott pontnál járt, így Girardi lehozta őt. A dobósorrendben olyan nevek követték őt, mint David Phelps, Clay Rapada és Cory Wade, azonban egyikük sem hatotta meg a világot. Wade egy tiszta nyolcadik inninget ugyan azért még lehozott, de a kilencedikben már feladott 3 duplát, 2 szimplát és 4 runt, amivel a ChiSox 14-7-es vezetésre tett szert. Ekkor Joe Girardi 2009 után ismét belátta, hogy felesleges fárasztania megmaradt dobóit, így ezúttal a szintén külső védő Dewayne Wise került a dombra. Wise viszonylag nyugisan zárta le a találkozót. 2 out jutott neki, az egyik Paul Konerko volt aki fly out-tal ment vissza a kispadra, aztán Alex Rios ground out-tal lépett le a pályáról.


Alberto Gonzalez - 2013 Május 15.
A Mariners látogatott el a Bronx-ba, a Yankees kezdődobója ekkor Phil Hughes volt. Elég hamar rosszra fordultak a dolgok: már az első játékrészben feladott egy 3 pontos homért Raul Ibanez-nek, amit még további 4 pont követett és még az inning sem ért véget. A Hughes-t felváltó Preston Claiborne két és 1/3 pont nélküli inningel szállt bele a meccsbe. Tehát egy jónak mondható szereplés után adta át a stafétát Brett Marshall-nak, Girardi pedig bízott abban, hogy Marshall már lehozza a találkozó maradék részét. Nem így lett: összesen 108 dobásnál járt a 9. inningben, így 2 outnál lehozta őt a mester. Mivel e találkozó végén sem volt már kérdés, hogy ki lesz a mérkőzés nyertese, ezúttal a belsővédő Alberto González jött dobni. 5 dobás kellett neki az utolsó outhoz, ami végül egy fly out-tal jött össze.

 


Dean Anna - 2014 Április 19.
Úgy látszik a Tampa ellen szeretünk pozíciójátékossal dobatni. Ivan Nova kezdett és 4 inning alatt totális leolvadást hozott össze. 8 pont és összesen 4 (NÉGY!) Home Run. A SuperNova-t váltó Matt Daley sen mentette (Mattente) meg a csapatot az óriási nagy lebőgéstől. Az ő szolgálatát követően már 14 ponttal égtünk. A nyolcadik inningben minden mindegy alapon Dean Anna érkezett dobni. A korábbi játékosok szerencséjével azonban ő már nem rendelkezett. Kezdésnek ugyan James Loney-nál még 2 strike-kal nyitott, a folytatás azonban már nem volt ilyen jó: 2 szimpla, 1 dupla és 2 pont állt a neve mellett mielőtt véget ért volna az inning.


Garrett Jones - 2015 Május 23.
CC Sabathia-nak nagyon nem volt jó napja. A harmadik inningben már 10 run különbség volt közte és a Rangers dobója: Esmil Rogers között. Mindössze egy inning alatt aztán Brandon Pinder is tovább fokozta dobóink teljesítményét további 2 run-nal. A mérkőzés vége 15-2 lett a Texas javára, azonban ami miatt még is emlékezetes maradt a találkozó (Yankees szurkolóknak biztos), hogy a 9. inninget az egyes védő: Garrett Jones kezdte meg a dombon. Jól mutatkozott meg a különös szerepkörében: 1 HBP, 1 walk ugyan a neve mellé került, ám ő volt a találkozó egyetlen olyan jenki dobója aki nem adott fel találatot vagy pontot.


Brandan Ryan - 2015 Augusztus 25.
A korábbiakban tapasztaltak alapján, ezúttal sem egy remek eredmény kerül terítékre: Az ellenfél az Astros volt, aki 15-0-val büntetett minket a nyolcadik inningben. A korábban már egyszer felsülő Ivan Nova kezdte ezt a meccset is, őt követte még Nick Rumbelow és Chris Capuano. Az utolsó két inningre azonban Joe úgy vélte elég volt a dobóink fizikális és mentális kivégzéséből: jöhetett a belső védőnk, Brendan Ryan dobni.Ugyan nem érdemelt ki K-t, de mindössze két találatot adott fel az ellenfél ütősorának a két rábízott inning alatt. Ryan Később azt nyilatkozta, hogy nem boldog, hiszen csapata 15-1-es vereséget szenvedett, viszont ez egy olyan tapasztalat volt számára amit kihúzhat a bakancslistájáról. Azzal minden esetre elégedett volt, hogy láthatott egyszer egy Colby Rasmus féle swing and miss szituációt a dombról.

 
A kakukktojás: Ichiro Suzuki - 2015 Október 4.
Ichiro Suzuki mindenképpen egy ikonikus alakja a ligának ha másért nem is, de a hosszú karrierje végett egészen biztos. Ezalatt folyamatosan harsogtatta, hogy szeretné megmutatni fastball és slide tudását is a dombon. Miután ezt a Yankees-ben Joe Girardi nem engedte, 15 MLB szezon és egy csapatváltás után Miami-ban már teljesíthette. Nem végzett ugyan tökéletes munkát: feladott két duplát (az egyikből egy pontot is), de nem könnyítette meg az ütők dolgát. Az akkor 42 éves Ichiro 88 mph-s labdákat eresztett el. (A podcast során véletlenül Mariners-t mondtunk, de valójában a Marlins-nál volt ekkor).


Austin Romine - 2018 Október 8.
A második pozíciójátékos a történelemben aki dombra állt egy Playoff meccsen. (Az első Cliff Pennington volt 2015-ben a Rays játékosaként az ALCS első meccsén.) Az ellenfél a Boston Red Sox volt. A mérkőzés végeredménye 16-1 lett és az utolsó inninget kapta meg ezen a napon Austin: 2 groundout-ot, 1 sétát és egy 2 pontos HR-t ragasztott fel a statisztikáihoz, ami után egy line out-tal zárta a találkozót.


Erik Kratz - 2020 Szeptember 20.
10-1-re égtünk a Red Sox ellen, aztán a nyolcadikban jött az akkori sokadik számú csere kecsörünk: Erik Kratz. Egy játékrészt kapott, ami alatt 1 HR-t fel is adott, ám egészen emlékezetes és komikus pillanata is adódott ennek a szereplésének: épp 1 Knuckle-t eresztett el JD Martinez-nek, miközben azt ordította "LOOK OUT!" Ám a dobás nem is csak e miatt volt emlékezetes hanem mert a labda az utőjátékos mögött szállt el.


Chicago Cubs


A Cubs több évtizedig kevés alkalommal alkalmazta ezt a nem mindennapi lehetőséget. Joe Maddon a csapat egykori menedzsere viszont mindig is nagy mestere, mondhatni hívője volt neki. Az ő edzősködése alatt (2015-2019) összesen 10 mezőnyjátékost küldött fel dobni. Noha az NL-ben ezt könnyebb összehozni, mint az AL-ben, ezek mindenképpen beszédes adatok. Az azt megelőző 44 évben (azaz 1970-ig visszamenőleg) mindössze 5 ilyen játékos kapott szerepet ily' módon összesen 8 alkalommal. A következőkben bemutatom nektek ezt a 15 játékost és a dobáshoz állásuk történetét, valamint elmesélem azt is, hogy Anthony Rizzo miként került oda a dombra Április 28-án.

 


Larry Biittner - 1977 Július 4.
A Montreal Expos két meccsen söpörte a Chicago Cubs csapatát, melyen az első mérkőzés kimondottan megalázóra sikeredett: 19-3-ra nyert az Expos. Míg a kanadaiak kezdője Jacke Brown complete game-et dobott, addig a Cubs-ban 4 dobó is szóhoz került. A kezdő Ray Burris már 1 kiejtés után lekerült a színpadról. Az őt követő Donnie Moore sem volt acélos a rábízott 4 inningben, amit még Jim Todd is tovább tetézett. Hármójuk összesen 15 találatot, 13 run-t, 5 sétát, 3 hazafutást és 6 strikeout-ot tettek le az asztalra. A hetedik inning utolsó kiejtésére érkezett meg a meccsbe a külső-és belsővédő: Larry Biittner. Ugyan az megsüvegelendő, hogy mezőnyjátékos létére 3 strikeout-ot berámolt a statisztikáiba, ám az addigi eredményen túl, az sem adhatot neki túl sok örömöt, hogy 5 találatot, 6 run-t, 1 sétát és 3 hazafutást ért el róla a Montreal ütősora. A vége így 40.50-es ERA lett.


Doug Dascenzo


1990 Június 12.
Az eredetileg külső védő Dascenzo többször is megfordult a dombon. Először 1990 Június 12-én a Mets ellen. A kilencedik alján 19-6-ra vezetettt a Queens-i gárda, amikor már szinte minden mindegy volt, éppen ezért Doug Dascenzo lépett a dombra, aki meghálálván és kihasználva a lehetőséget mindössze 1 találattal zárt.


1991 Június 10.
Két nap híján 1 évvel később jöhettek az újabb Dascenzo dobómozdulatok. Ezúttal a Los Angeles Dodgers volt az ellenfél, az állás pedig nem túl meglepő módon ezúttal is simára állt: 13-5-re vezetett az LA, így a hetedikben a Chicago edzője ismét dombra küldte Dascenzo-t. Az eredmény ismét impresszív lett: ezúttal 2.0IP alatt mindössze 1 sétát adott oda a Dodgers-nek.


1991 Június 28.
A következő Dascenzo féle dobóteljesítményre már nem kellett közel 1 évet várni. Csupán 2 és 1/2 hét telt el a legutóbbi óta, az ellenfél ezúttal viszont nem a Los Angeles hanem a St. Louis Cardinals volt. Noha Descanzo újabb szereplésének ugyan lehet örülni, azért a csapat teljesítménye hagyott kívánni valót maga után, hiszen ha egy pozició játékos ennyiszer dombra jut akkor annak nem jó oka van. Doug ezen a napon is original dobókat megszégyenítő módon nézett farkasszemet az ellenfél ütőjátékosaival. Az utolsó inning jutott neki, amiben 1 találatot és 1 sétát adott mindössze a Cards-nak, mellette pedig 1K-val is fényezte dobóstatisztikáját. Csapata 14-6-ra maradt alul a St. Louis ellen.


1991 Július 2.
Ezúttal még kevesebb idő telt el két mérkőzés között: mindössze 4 nap. Újabb sokpontos vereség, újabb Descanzo meccszárás. Ezúttal a Pittsburgh Pirates volt az ellenfél, akik 13-4-re verték a Chicago-t. A Cubs az elsőben (1) és az utolsóban (3) szerezte pontjait. Doug Descanzo ezúttal is tökéletes volt: 1 inning és 1 strikeout. Négy mérkőzésen jutott szóhoz karrierje során, mint dobó viszont mind a négyen érintetlen tudott maradni.


Gary Gaetti - 1999 Július 3.
1 nap híján 6 évet ugrunk előre az időben, amikoris a Philadelphia Phillies az ellenfél. Összesen 29 pont egy nagy arányú Philly siker alkalmával. 19-8-as állásnál a nyolcadik inning után az addig dombra lépő 6 pitcher közül mindössze csak Matt Karchner nem engedett pontott a Phillies ütőinek. Talán nem csak a Cubbies edzője gondolta akkor úgy, hogy tökmindegy mit húz már elő a kalapból ezért, hogy ne gyilkolja tovább dobóit, előhúzta Gary Gaetti-t a csapat egyes és hármas védőjét. Nehezen várható el bármelyik mezőnyjátékostól az, hogy olyan teljesítményt tegyen le dobóként, mint Descanzo, ezért nincs is nagy elvárás feléjük. Gaetti felé sem volt. 1 inning alatt 2 találat, 2 run, 1 séta, 1 K és 1 HR.


Joe Mather - 2012 Augusztus 27.
A Milwaukee Brewers-szel meccselt a Cubs és egy ilyen listához híven, az eredmény szokásos módon nagy arányú vereség (15-4) lett. Joe Mather egy kiejtés erejéig jutott szóhoz a legvégén, amit sikeresen abszolvált is 1 találat után.


John Baker - 2014 Július 29.
A legszorosabb mérkőzés, a lista egyetlen győzelmével. Az ellenfél a Colorado Rockies volt. Nem csalás, nem ámítás ráadásul John Baker kapta meg a W-t is a meccs végén. Baker kilencedik (!) dobóként jutott szóhoz a kilencedik inningben, amiután talán nem is meglepő, hogy pályára került. Igazi bullpen gyilkos találkozón nyert a Cubs 4-3-ra, amin a Chicago csere kecsöre tisztázta az utolsó játékrészt: 1 séta és mind semmi.


John Maddon éra


David Ross


2015 Május 9.
A Milwaukee Brewers ezúttal "csak" 12-4re verte le a Cubs játékosait. A mostani menedszer: David Ross volt a Chicago utolsó dobója aznap és bár már nem volt kérdés, azért a dobóteljesítménye elismerésre méltó, hiszen minden mutatója nulla lett az egy rábízott inning után.


2015 Július 26.
Ismét David Ross, két és fél hónappal később. Az ellenfél ezúttal a Phillies a végeredmény ugyan közelibb, azonban még így is sima: 11-5. A klub kecsöre ismét azt hozta amit korábban: 1 inning és minden nulla. Korábbi társaihoz képest sima, nyugis játékrész volt az övé.


Chris Denorfia - 2015 Augusztus 19.
Korábban már említettem, hogy John Maddon-nek mániája volt mezőnyjátékost dombra küldeni, és ez jól is látszik a dátumokból is: alig 4 hónap alatt jöhetett a harmadik alkalom. Ezúttal a külső védő: Chris Denorfia ragadhatott labdát egy kiejtés erejéig a meccs legvégén, amit sikeresen le is tudott. A mérkőzés eredménye 15-8 lett a Detroit Tigers-nek.


Miguel Montero


2016 Július 3.
Mets - Cubs 14-3. Ki ne ismerné John Lester nevét? Had mutassam be nektek azt a mérkőzést amikor 1.1 inninget volt a pályán és ahol szanaszéjjel csapkodták: 9H, 8R, 1BB, 2K, 3HR. És még hol volt a vége? Spencer Patton (3.2IP) és Joel Peralta (1.2IP) sem voltak a helyzet magaslatán. Ketten együtt 9 találattal 5 run-nal, 3 sétával 3-3 strikeout-tal és 1-1 hazafutással zártak. Aztán jött Miguel Montero a nyolcadik utolsó kiejtésére és a kilencedik egészére. 4 találat és 1 pont fűződik a nevéhez. Hogy egy klasszikussal éljek: "Nem jó, de nem is tragikus."


2017 Május 6.
Szóval ilyen az amikor egy nagy kedvenc találkozik egy másik kedvenccel. :) Yankees vs. Cubs 11-6. Ismét a kecsör dobhatott, ismét a történet legvégén: Az előzőhöz képest viszont sokkal jobb teljesítményt produkált: 2 séta és semmi más. "THAAAA YANKEEEEEES WIN!"


Jon Jay - 2017 Július 6
Kereken egy hónap telt el Miggy dobáshoz állása óta, ezúttal a Milwaukee Brewers-szel találkozott a csapat és lesimázta ellenfelét a Brews. 11-2 lett a vége. Ismerős az a név, hogy Mike Montgomery? Mielőtt az elmúlt offseason-ben bekerült volna a farmrendszerünkben 2016 és 2019 között Chicago-ban hajigált. Ekkor azonban mindent mutatott csak jót nem: mindössze 2.1 inning alatt 6 találat, 7 run, 2 séta 4K és 1 hazafutás. Mint az eredmény is mutatja, Monty után is akadtak bajok, azonban utolsó 3 dobójára nem lehetett panasza Maddon-nak. Csak 1-1 találatokat engedtek viszont pontokat nem. A végét a külső védő: Jon Jay kapta meg, akire, mint korábban említettem szintúgy nem lehetett panasz: 1 találat és más semmi.


Leonys Martín - 2017 Szeptember 4.
7 találattal és 0 (azaz nulla!) ponttal zárta a napot a Cubs a Pirates ellen. Ami még csúnyává teszi a dolgokat, hogy mellé bekaptak 12 pontot, amiből a centerfielder Leonys Martín is kivette a részét. Az utolsó két kiejtés volt az övé, amit azonban elhúzott: 3H 2R és 1 hazafutás után telt le a játékideje, noha egy dobóként használt CF aligha okolható egy ekkora vereségért.


Chris Gimenez - 2018 Június 23.
Chicago Cubs - Cincinnati Reds 2:11
Luke Farrell és Brian Duensing hamar elintézték, hogy az ellenfél nyerjen, de az őket követő bullpen játékosok 1-1 alatt azért tartották magukat. A végén aztán a mester pályára küldte a catcher, egyes védő és bal külső védő Chris Gimenez-t. Noha ekkora már teljesen reménytelen volt a Bocsok helyzete, azért Gimenez-ről még hoztak a Reds ütői 2 találatot, 3 pontot, 1 sétát és egy hazafutást. Azért Chris nevéhez fűződik még 1 strikeout is.


A nap amikor minden a feje tetejére állt és 3 mezőnyjátékos is dobót játszott - 2018. Július 20.
A Cardinals egyszerűen mérföldekkel jobb volt ellenfelénél ezen a találkozón. Mindenben jobb volt, mint a Cubs amit jól mutat 18-5-ös végeredmény is. John Maddon joggal gondolta úgy, hogy ha már így alakult, akkor kap az alkalmon és kipróbál néhány játékost a dombon is.
Tommy La Stella
Mivel hamar eldőlt a dolog, ő már az ötödik inningben szóhoz jutott. 1 játékrész és 1 kiejtés után 3 találattal, 1 ponttal és 1 hazafutással zárt a belsővédő.
Victor Caratini
Kecsör, egyesvédő és amikor a katasztrófa titkos receptje összeáll: dobó. A nyolcadik játékrész volt az övé, ami alatt 2 találatot, 2 pontot és 1 home run-t adott fel.
Ian Happ
Happie már nem volt vészes, se nem tragikus. Sőt! 1 inninget kapott és mindössze 1 találattal zárt.


2018 Július 23.
Ezekben a napokban semmi, de tényleg semmi nem jött össze a Cubs dobóinak. Olyannyira, hogy az előbbi Cardinals elleni meccsel mindössze három nappal következhetett az újabb katasztrófa. Az Arizona Diamondbacks dádálta el ezúttal a Chicago-t egy 7-1-es összecsapáson. Victor Caratini jött ismét dobni, ismét a nyolcadikban: mindössze 1 találat szerepelt a neve mellett. Az utolsó kiejtésre az a figura érkezett aki miatt megszületett ez az egész poszt és a legutóbbi podcast fő témája is. Ő nem más, mint Anthony Rizzo, aki ekkor dobott először MLB karrierje során. Az 1 out simára sikeredett és minden mutatója nulla maradt az egyes védőnek.


2021 Április 28.
2 inning, 3 dobó aki valójában nem is az.
Közel két héttel ezelőtt mérkőzött meg a Cubs a Braves-szel, ami csúfos és sima vereséget hozott a csapatnak. Az Atlanta 10-0-ra alázta meg a Chicago-i csapatot, ám a mérkőzés mégsem emiatt vált emlékezetessé:
Anthony Rizzo: Két kiejtés jutott rá a nyolcadikban ami elég volt neki arra is, hogy egy fantasztikus showt varázsoljon a nézőknek barátjával, Freddie Freeman-nel karöltve. Freeman egészen odáig fantasztikus volt 4/4-gyel állt, és joggal gondolhatta azt, hogy ez hamarosan 5/5 lesz. Azonban Rizzo ezt nem így gondolta. Hatalmas mosolyok, nevetések közepette az egyes védő megcsinálta a nagy K-t a Braves egyik legjobbja ellen. Fantasztikus pillanatok voltak ezek. Rizzo korábban még összehozott egy sétát, ám az inninget már Matt Duffy a szintén belsővédő fejezte be mindenféle probléma nélkül.
Eric Sogard: A belsővédők hozták azt amit a dobóknak kellett volna. Sogard zárta a meccset a Bocsok részéről. Két találatot ugyan összeszedett, viszont pontot nem hoztak róla.

Úgy éreztem, hogy a Cubs-ot jobban részleteznem kell, hiszen a Yankees oldalról már beszéltünk a podcast-ben is, illetve érdekesnek találtam, hogy John Maddon mennyire kihasználta a lehetőségeit. Sokat gondolkodtam azon, hogy linkeljek-e minden "dobóhoz" videót, végül a cikk hosszúsága miatt úgy döntöttem, hogy csak a kedvenceimet teszem ide, hogy ne legyen sok.

Megszületett tehát a várva várt elsőnek szánt cikk a blogra. Hosszú időbe telt, de azt hiszem megérte rá várni, még úgy is ha a fantasy-s cikket szántam elsőnek. Az is készülőben ugyan, de a publikálása még odébb van.


Köszönöm ha elolvastad, találkozunk nem sokára!

 

 

Felhasznált oldalak, cikkek:
https://www.baseball-reference.com/
https://www.nbcsports.com/chicago/cubs/gaetti-baker-rizzo-and-more-history-cubs-position-players-pitching
https://www.mlb.com/news/cubs-use-3-position-players-to-pitch-vs-cards-c286546674
https://www.pinstripealley.com/2017/2/12/14589568/yankees-position-players-pitching-swisher-anna-ryan-jones

A bejegyzés trackback címe:

https://catch.blog.hu/api/trackback/id/tr4616527586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása