Catch!

A Fantasy bajnokságok története (2. rész)

2021. július 09. - tm.mike

Előszó

Egy hónappal ezelőtt elhoztam Nektek a sztorit mely bemutatja, hogy miként született meg az első fantasy liga és milyen keretek között bonyolították le. Aztán egészen a 80-as évekig jutottunk, most pedig pontosan innen folytatjuk a második résszel Jönnek a 90-es évek, és szépen lassan megérkezünk az internet uralta napjainkba is. Viszont mielőtt belevágnánk, ajánlom figyelmedbe az első részt, amennyiben nem olvastad volna még, úgy mielőtt még tovább görgetnél, ezelőtt a cikk előtt mindenképpen olvasd el: A fantasy bajnokságok története (1. rész) - Catch! (blog.hu)

Internet robbanás

1995 október elején a Molson Brewery jóvoltából elindult az első fantasy weboldal, mely az NHL-t célozta meg. A cég ebbe egy vállalati stratégia részeként vágott bele. A stratégiájuk neve az „I am Online” volt, mely az „I am Canadian” reklámkampány központjában állt, mely a zenére, a szórakoztatásra és a hokira fókuszált. A rendszerükben 9 csapatos jégkorong ligákba regisztrálhattak a látogatók, melyeknek ők lehettek a vezetői. A GM-ek drafttal indítottak, ahol NHL játékosokat választhattak maguknak, később aztán lebonyolíthattak cseréket is, melyek vitáit a komisszár e-mailben bírált el. A webhely tartalmazta az NHL statisztikáinak frissítéseit, valamint tartalmat is szolgáltatott a Hockey Hall of Fame-ből. 1996 május 24-én a Molson Breweries megnyerte az Nemzetközi Digitális Média Díját a legjobb weboldal kategóriájában az 1995-ös évre.

molson_canada.jpg

 A Molson Brewery egy 1786-ban alapított kanadai sörfőzde és sörgyár, melyet a Molson család alapított. Miután 2005-ben egyesültek az Adolph Coors Company-val, ma már Molson Coors-nak (teljes nevén: Molson Coors Beverage Company) hívják a vállalatot. A sörgyárról egy pofás grafikán tudhatsz meg többet a brand hivatalos weboldalán, melynek elérhetőségét a lenti linkek között találod.

1997 januárjában elindult a Comissioner.com ami az első komolyabb szolgáltatást adta a fantasy játékosnak: tartalmazott statisztikákat, üzenőfalakat, frissített pontszámokat és egyéb izgalmas szolgáltatásokat. A nagyhalak rögtön meg is érezték a vér szagát. Látták a fantáziát és a lehetőséget az oldalban. Végül 1999 végén a SportsLine lett a befutó, akik 31 millió dollárt és némi részvényt tettek le a Comissioner tulajdonosainak asztalára. A kapcsolat azonban nem szakadt meg a felek között, olyannyira nem, hogy 2003-ban a SportsLine 11 millió dollárt kaszált csupán a fantasy-vel, amiben oroszlánrészt vállaltak az alapítók. Miután 2004-ben a CBS felvásárolta a SportsLine-t, még ma is komoly szerepe van a Comissioner-nek, hiszen az ő rendszerük a motor a CBSSports-nál a fantasy sportok hátterében.

the_commissioner_1.jpg

A 90-es évek második felében több olyan online tér is megnyílott, amit ma is ismerünk és ami a mai napig nagyon fontos eleme a mai roto világnak. 1997-ben januárjában útjára indult a RotoNews.com is, melynek első jegyzete február 16-án került publikálásra. A Media Matrix szerint, kétéven belül a RotoNews a világ 10 legnagyobb forgalmú sportoldala közé került. A rangsorban többek között ott volt az NBA.com is. 1999-ben ez az oldal is eladósorba került, a Broadband Sports vette meg 1999-ben, amit sikeresen túl is ért a site, ma már RotoWire.com néven ismerjük.

Nem túlzás kijelenteni, hogy ezekben az időkben a fantasy világa már egy konkrét piacnak, iparnak, már-már üzleti politikának számított. Aztán az egyre nagyobb bevételek, egyre nagyobb média szereplőket is bevonzottak. 1999-ben a ma létező egyik legnagyobb sporttal és fantasy-vel foglalkozó oldal: a Yahoo is bejelentkezett a piacra, amivel új üzleti modell alakult ki a nagyvállalatoknál. 1998-ban megalakult a Fantasy Trade Association, ami az ipar kereskedelmi csoportja lett. Ebben az időszakban további résztvevők is beléptek a porondra: a Fandball.com-ot 1999-ben indította a Fantasy Football Weekly anyavállalata.

Az Egyesült Államok fantasy sport piacának korai felmérése 1999-ben azt mutatta, hogy 29,6 millió 18 évesnél idősebb ember játszott fantasy game-et. Ez a szám azonban később csökkent, mivel a mérésbe korábban olyan személyeket is bevontak, akik NCAA Bracket Challange-eket játszanak, mint azonban ahogy az ismert, itt a résztvevők nem az egyéni játékosokkal, hanem konkrét csapatokkal játszanak és azt tippelik meg, hogy a végén ki hol végez.

draftkings_fanduel_dfs.png

Az internet era

Miközben a fantáziasportokat a dot-com berobbanása táplálta, addig azonban 2001-ben akadt egy igazán viharos időszak is, amikor az éppen jól menő internetes vállalatok közül a Fandball.com csődbe is ment, hogy aztán az év vége előtt újból megjelenjen. Ezen időszak alatt több üzleti modell is volt. A RotoNews.com elindította az internet első, ingyenes komisszár szolgáltatását 1998, ami nagy sebességgel a legnagyobb menedzsment szolgáltatás lett. 2 évvel később azonban a trend megfordult: a SportsLine visszatért a fizetős modellhez, ami javarészt még ma is elérhető. A TheHuddle.com ami 97’ óta ingyenes oldal elkezdett fizetni az információkért. A RotoWire is az ingyenes modellről átállt a fizetősre 2001-ben.

A gazdasági instabilitás ellenére az online fantáziasportok elkezdtek mainstream hobbivá válni. 2002-ben az NFL megállapította, hogy egy átlag férfi néző 6,6 órát tölt a TV előtt focit nézve, míg a megkérdezett fantasy játékosok átlagosan 8,4 órát néznek egy héten NFL-t. „Ez volt az első alkalom, hogy kimutathattuk mennyire befolyásolják a fantasy játékok a tévézést.” – Ezt Chris Russo mondta, az NFL akkor vezető alelnöke. Ezekután a liga első ízben el is kezdte reklámozni a fantasy focival kapcsolatos tartalmakat, amibe akkori játékosok is részt vettek. Korábban az NFL vezetése úgy gondolta, hogy negatív hatása van a ligára az online foci megjelenése.

A népszerűség tovább nőtt. A Fantasy Sports Trade Association 2003-as felmérése szerint 15 millió ember űzte a játékot és átlagosan évi 150 dollárt költött az egészre, ami 1,5 milliárd dolláros iparágnak számít. Ezek a számok kimondottan csak az online focira értendőek. A Forbes 2013-as cikke arról számolt be, hogy 32 millió amerikai ember fejenként már 467 dollárt költött a játékra, ami összesen 15 milliárdot jelent. (A cikket megtaláljátok a lenti linkek között).

2008 őszén a Montana Lottery, amely egyike volt annak a négy amerikai államnak amely akkoriban legalizálta a sportfogadást, első ízben kínált fantasy sportfogadást.

2012-től fogva az okostelefonok elterjedésével és a telefonos alkalmazások megjelenésével, fellendült az appok népszerűsége a fantasy csapattulajdonosok körében is.

daily-fantasy-sports.jpg

Daily fantasy sports (DFS)

A napi lebonyolítású fantasy bajnokságokat rövidebb ideig játszák, így például egy szezon egyetlen hetében, nem pedig a teljes szezon alatt. Ezeket általában versenyekként űzik nevezési díj ellenében, amely egy meghirdetett nyereményalapot finanszíroz, és az adminisztrációs díjat részben beszedik a szolgáltatás bevételeként.

A napi fantasy 2007-ben kezdett megjelenni a Fantasy Sports Live elindításával. 2008-ban az NBC is beindította a SnapDraft-et és a FanDuel is gyorsan kiemelkedő szolgáltatóvá vált röviddel a 2009-es indulása után. A DFS népszerűsége jelentős növekedést ért el 2014-ben és 2015-ben, ami a két legnagyobb oldal a DraftKings és a FanDuel is drámai növekedést tudhatott magáénak. Mindketten kockázati tőkebefektetéseket kaptak különböző cégektől, köztük sportcsapatoktól és műsorszolgáltatóktól. Agresszív marketingkampányuk hamar ismertté vált, különösen a nagy pénzdíjaik.

not_supported.jpg

A daily fantasy játékok törvényességét sokan megkérdőjelezték, sok kritikát megfogalmazva velük kapcsolatban. Nevada állam azt állította, hogy ezek a versenyek jobban hasonlítanak az atlétikai teljesítményre vonatkozó fogadásokra, mint egy hagyományos fantasy játékra.  A DraftKings vezérigazgatója szerint, rendszerük inkább a pókerhez hasonlít, mint másra.

5 államban sokáig nem lehetett DFS-t űzni. Iowa, Arizona, Louisiana, Montana és Washington államok törvényei ugyanis kimondják, hogy bármely játék, amely pénzt kínál fel nyereménynek az szerencsejátéknak minősül, azok pedig tiltottak az említett államokban. Ezenkívül több államban is zavaros a jogi megítélése. Ennek eredményeként a DraftKings és a FanDuel is csak 41 államban volt aktív. A már említett államokon felül Hawaii-on sem elérhető a lakosság számára egyik site sem. 2016 és 2018 között a FanDuel nem fogadott résztvevőket Texas-ból sem, végül azonban úgy döntöttek, hogy ismét megjelennek az államban. Paul Charchian a Fabtasy Sports Trade Association elnöke azt nyilatkozta korábban, hogy „Legalizálnunk kell 50 államban a fantasy játékokat.” Az államok közül végül Iowa engedett a későbbiekben, aztán több helyen is engedélyezték korlátozásokkal-

usa_map.jpg

A pirossal jelölt területen máig tiltott a DFS, a szürkékben pedig csak korlátozásokkal használható.

A kezdeti jogi nehézségek és kihívások óta 21 állam fogadott el törvényeket melyek megerősítik, hogy a Daily Fantasy versenyek valójában ügyességi játékok. Az olyan államok, mint Iowa és Alabama 2019-ben törvényeket fogadtak el melyek lehetővé teszik, hogy nem csak DFS, de fizetős sportversenyek is engedélyezettek lehessenek, viszont az iparágra törvényt kellett hozniuk, hogy szabályozhassák azokat.

Végszó

Számomra ez az egész Daily rendszer egy igen kacifántos és kétes dolog. Se nem egy sportfogadás, sem pedig valódi fantasy sport. Miközben a forrásokat olvastam sem tudtam teljesen tudtam eldönteni, hogy hova rakjam igaziból, az érzéseim inkább a kaszinók felé helyezték a szerepüket. Az azonban biztos, hogy nem egy tradicionális dolog. Hogy ez beköszönt-e Magyarországra? Őszintén? Remélem nem. Talán már nem fog, talán nincs is akkora terület neki itthon. Én már találkoztam velük évekkel ezelőtt, ismerkedtem is a felépítésükkel és már akkor is az volt a véleményem, hogy nem egy szimpatikus dolog. Nem ördögtől való és nem is kell félni tőle, de a korábban említett kaszinókat sem kedvelem, pedig a póker közel áll a szívemhez. Nem kell keverni a két világot, a fantasy meg maradjon meg annak, amit szeretünk és amit napról-napra űzünk.

Véget ért a két részes saga. Szűk egy hónap telt el a két rész között. Köszönöm, ha kitartottál és kivártad a folytatást. Remélem tetszett. A vége elég üzletiesre sikeredett, de ismerjük az amerikaiakat, mindben megtalálják a pénzt. Találkozunk nemsokára, amikoris egy új cikksorozat indul, egy teljesen más központú témával, mint az eddigiek.

 

Referenciák:

The $70 Billion Fantasy Football Market (forbes.com)

Our Story | Molson Canadian

Fantasy sport - Wikipedia

Fantasy sport | Britannica

A bejegyzés trackback címe:

https://catch.blog.hu/api/trackback/id/tr616617510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása